Karies

Karies i munnen

Munhåla på nära håll

De flesta känner igen ordet karies som namnet på hål i tänderna, men det här är faktiskt en tandsjukdom som inte alltid leder till att hål uppstår. Om man upptäcker kariesangrepp i god tid så kan man nämligen stoppa dessa och vända trenden så att ett mindre hål lagas, och det helt utan tandläkarens borr. Det här är en god anledning till att besöka en tandläkare regelbundet så att man kan upptäcka kariesangreppen i god tid. Sedan så är det förstås så att man kan förebygga så att man aldrig får karies genom att sköta sin munhygien och att låta bli att äta och dricka sådant som i större grad leder till angrepp.

Vad är karies?

Karies är alltså en tandsjukdom som beror på att man har fått bakterier på tänderna som skapar syror. Det är de här syrorna som kommer att lösa upp emaljen som finns på tanden. Det här är en långsam process men då den får fortsätta så kommer den till sist att kunna skapa hål hela vägen in i tanden och då kan det göra ordentligt ont eftersom man då kan få inflammationer på tandens insida. Om man inte behandlar kariesangreppet i tid så kan bakterierna leda till inflammationer i käkbenet där man också kan få skador.

Hål som kan självläka

Du har kanske hört talas om att saliv och fluor kan leda till att ett nystartat hål kan självläkas. Det här är sant men inte då hålet är alltför stort. När det rör sig om en mindre skada som sitter på ett ställe där man lätt kommer åt så kan saliven mycket väl se till att skadan självläks, men med kariesangrepp så är det ofta så att angreppen sitter där det är svårare att se och komma åt som mellan tänderna. Det är därför som tandläkare och tandhygienister rekommenderar att man använder sig av tandtråd och tandpetare. Det här är verktyg som man kommer åt med och som gör det möjligt att få bort plackbeläggningar.

Få hjälp i tid!

Tänk på att man med karies måste betänka det där med tid. Kariesangrepp behöver en viss tid på sig för att lyckas med att göra hål i emaljen och det betyder att man måste se till att bli undersökt i tid för att ta reda på var man kanske behöver bättra på med rengöring. Om det är så att man har en kost som leder till mycket plack och bakterier i munnen så kan det förutom att gå till tandläkare och tandhygienist vara klokt att prata med en dietist som kan ge råd om vilken typ av mat som är bra för tänderna och munhälsan. Har man torr mun så kan det vara klokt att hjälpa till med sådant som ökar på salivproduktionen eftersom muntorrhet är känt för att vara en bidragande faktor till karies.