Plack

Plack är beläggningar

Plack på nära håll

När man ser på reklamfilm för en viss tandkräm eller elektrisk tandborste så kan man bli inspirerad av bilderna av plack som skalas av och sprängs i bitar. När man sedan står framför badrumsspegeln så kanske man får intrycket av att man själv inte har den här typen av lager på sina tänder, men faktum är att de allra flesta har plackbeläggningar som kan bli till tandsten om de inte tas bort i tid. De mikroorganismer som skapar placken är något som vi har naturligt i munhålan så man kan inte säga att det går att utesluta någon typ av mat för att på så vis komma runt det här problemet. Samtidigt så är det välkänt att vissa ämnen som socker är mycket skadligare för våra tänder och att det går att stärka tänderna genom att ha en god kosthållning.

Vad är plack?

Placken är den beläggning som sätter sig på tänderna vid tandköttskanten. Den här beläggningen byggs långsamt upp och den kan så småningom leda till karies, det vill säga hål i tänderna, eller till tandköttsinflammation. Beläggningen skapas av bakterier som finns naturligt i vår mun men som i ett tjockt lager kan vara skadliga för emalj och tandkött. Den plack som ligger mot själva emaljen kommer till sist att börja tillverka syror som kan göra hål på tanden. Om placken är tillräckligt tjock så kan saliven inte ta sig igenom för att städa bort de här syrorna. Det kan också bli så att placken omvandlas till mineral och blir till tandsten som ytterligare förvärrar situationen och risken för tandköttsinflammation och tandlossning.

Hur får man bort placken?

Eftersom tänderna själva inte kan göra sig av med placken så måste man se till att få bort den på mekanisk väg. Det här gör man först och främst genom att borsta tänderna och genom att använda sig av tandtråd. Idag så rekommenderas det att man borstar tänderna två gånger per dag. Man bör borsta efter det att man äter sin frukost eller dricker morgonkaffet och sedan till natten innan man går och lägger sig. Dessutom så är det bra att gå till tandhygienisten en till två gånger per år för att få professionell hjälp med att avlägsna plack och tandsten.

Det är viktigt att lära sig borsta tänderna på rätt sätt och även att lära sig hur man använder sig av tandtråd. Den här utbildningen ska man ge till barn och upprepa för det är lätt att glömma bort hur viktigt det är att hålla undan placken då man faktiskt inte ser den annat än om man använder sig av en färgprodukt som gör att man får syn på de tandpartier som har en beläggning. Om placken väl har blivit till tandsten så kan man inte själv få bort den. Då måste man få hjälp av en tandhygienist som har de redskap som krävs för att luckra upp det stelnade lagret av bakterier.