Tandköttsinflammation

Tandköttinflammation leder ofta till blödande tandkött

Blödande tandkött är vanligt vid tandköttsinflammation

Ett vitt vackert leende är enbart möjligt då tandköttet som sluter om tänderna är friskt. Om tandköttet blir inflammerat och inte behandlas så kan det gå så långt att man drabbas av tandlossning vilket i praktiken betyder att man kan förlora tänderna. För att undvika tandköttsinflammation så är det viktigt att man tar hand om tandköttet med regelbunden rengöring och med besök hos tandläkare och tandhygienist. De flesta behöver mer än vanlig tandborstning för att undvika att plack får fäste och leder till inflammation så är viktigt att boka in besök hos tandhygienisten för professionell rengöring.

Hur uppstår tandköttsinflammation?

När vi äter och dricker så kommer rester av matprodukterna att sätta sig på och omkring tänderna. I dessa matrester så finns det också bakterier och om beläggningen, som kallas för plack, får sitta kvar så kan den bli till tandsten. Bakterierna som finns i placken kan sätta sig i tandköttet och skada det och då har man fått en tandköttsinflammation. Det finns olika grader av den här typen av inflammation så det är inte så att plack alltid leder till svåra problem med svullet tandkött som blöder. De allra flesta har upplevt att tandköttet börjar blöda vid tandborstning och det här är något som man ska vara uppmärksam om eftersom det tyder på att man har en inflammation. Inflammationer i tandköttet kan också leda till dålig andedräkt.

Håll ordning på placken

För att undvika inflammationer och tandsten så gäller det alltså att hålla ordning på placken som tänderna utsätts för. Man kan ju inte sluta äta men det kan vara klokt att tänka på när man äter och när man gör rent tänderna. Innan man går och lägger sig för natten så är det klokt att göra rent ordentligt med tandborste, tandtråd och ett bra munvatten. Men om man efter detta äter eller dricker något så kommer man ju återigen att utsätta munnen för bakterier som sedan under nattsömnen kan få fäste. Nu är det inte så vanligt att placken blir till tandsten över en natt men om det är så att ens tänder ständigt utsätts för bakteriebeläggningar så kan det vara mycket svårt att undvika inflammation och tandsten.

Torr mun

Hormoner kan också vara med och bidra till en tandköttsinflammation. Gravida kvinnor brukar uppleva att tandköttet lättare blöder vilket beror på gravidhormonerna. Om det är så att man tar en medicin eller att man på grund av hormoner har problem med muntorrhet så ska man tänka på att det här kan leda till att man i större utsträckning drabbas av inflammationer. I sådant fall så kan man dra nytta av att få professionell rengöring oftare och att använda sig av produkter som stimulerar salivproduktionen såsom tuggummin som är bra för tänderna.