Tandläkare

Tandläkare sköter våra munnar

Tandläkare med koll på läget

För många så kan det kännas olustigt att tänka på att besöka tandläkaren vilket kan bero på att man har upplevt obehag då man kanske lagade en tand eller blev undersökt. Idag så finns det tandläkare som är särskilt utbildade för att hantera patienter som är lite rädda och det är viktigt att veta om. Man kan få tandvård som alls inte leder till svåra smärtor och som gör att man får en bättre förståelse för vad man själv kan göra för att förbättra munhygienen. Om man går regelbundet till en bra tandläkare så kan man undvika att råka ut för allvarligare tandsjukdomar som tandlossning, och det särskilt när man även ser till att bli behandlad av en tandhygienist.

När ska man uppsöka en tandläkare?

En del är av uppfattningen att man uppsöker tandläkaren då det gör ont, och det är klart, med akut tandvärk så är det klart att man ska undersöka tänderna så snart som möjligt. Den som är klok inser dock att det är bra mycket bättre att besöka tandläkaren innan det börjar göra ont. Om man upptäcker ett kariesangrepp i tid så kan man ju motverka detta genom rätt typ av tandvård och då slipper man hamna i sitsen att tanden inte går att rädda och att man kanske måste beakta saker som rotfyllning och implantat.

Det är bra att ha en tandläkare som man upplever tillit till. När man går till samma tandläkarmottagning så kan man få vård som är mer personlig och dessutom så kan man lägga upp en plan för hur ofta man ska komma. Här kommer man att ta hänsyn till den munhälsa som man har och perioder då det kanske finns särskilt anledning till att komma lite oftare som i början av en graviditet och vid rätt tidpunkt efter födsel.

Om man har problem med dålig andedräkt som inte beror på att man har ätit något som leder till lukt så kan det här bero på att något inte står rätt till i munnen. Märker man att tandköttet blöder då man borstar tänderna så kan det vara klokt att boka in ett tandläkarbesök för att undersöka vad den dåliga lukten och det känsliga tandköttet beror på.

Estetisk tandvård

Tandläkare hanterar inte bara munsjukdomar som tandlossning och tandköttsinflammation. De erbjuder även så kallas estetisk tandvård som går ut på att man rättar till tänder som sitter snett, lagar skadade tänder och utför behandlingar som gör att man får en tandrad som man kan känna sig trygg med. Den estetiska tandvården är inte mindre viktig än annan tandvård för vi påverkas av hur vårt leende ser ut och det kan vara väldigt plågsamt att gå omkring med tänder som är så fula och förstörda att man knappt vågar öppna munnen då andra finns i ens närhet.