Tandlossning

Så här går tandlossning till

Stegen i en tandlossning

Tänder som faller ur munnen är för de flesta en mardröm men något som kan inträffa om man inte tar hand om sin munhygien på rätt sätt. Nu är det inte så att en tandlossning plötsligt inträffar, och processen som leder till denna munsjukdom tar trots allt ganska så lång tid så man har god chans att göra något åt tandlossningen långt innan den blir till verklighet. Tandlossning heter också parondontit och den är mycket vanlig bland folk som är över 50 år. Det första tecknet på begynnande tandlossning är tandkött som blöder och när man upptäcker detta så ska man genast se till att bli undersökt så att man kan få vård och läka skadan.

Hur går tandlossning till?

Tandlossningen sker alltså inte över en natt men man kan se att den är vanligare bland de som har fyllt 50 år och då särskilt bland rökare. Anledningen till att rökare löper större risk för tandlossning är att rökningen skadar immunförsvaret och därmed gör det lättare för bakterier i munnen att få fäste och leda till inflammationer. Tandlossningen börjar med att man får bakterier som lägger sig som en beläggning, plack, mot tandköttskanten. Om beläggningen inte tas bort så kommer tandköttet att bli inflammerat. Det här kan märkas på så vis att tandköttet blöder då man borstar tänderna, att det är svullet och gör ont och även att man får dålig andedräkt.

Då man inte behandlar inflammationen så kan fickan mellan tand och tandkött fördjupas så att bakterierna tar sig djupare ner. I den här situationen så kommer det inte att räcka med vanlig tandborstning för tandborstar kommer inte åt i fickan mellan tand och tandkött. Om inflammationen får sprida sig hela vägen ner och runt tandroten så kommer det här att leda till att tandens fäste blir förstört och det är då som den kan lossna och falla ur munnen.

Symptom på tandlossning

Det första tecknet på begynnande tandlossning brukar vara att tandköttet blöder då man borstar tänderna. Om inflammationen har lett till att tandköttet är svullet så kan det göra ont men det är inte alltid så att man känner av någon smärta. Det är därför som man ska se till att få tänderna undersökta med jämna mellanrum. En tandläkare kan genast avgöra om det är så att man lider av begynnande tandlossning och då man fångar detta i tid så finns det mycket att göra för att bryta sjukdomsförloppet och för att återfå sin tandhälsa. Det är verkligen synd att vänta så länge att tänderna börjar sitta löst för då kan det vara svårt att göra något åt saken. I det här fallet så kan det bli så att man får sätta in en brygga, en protes eller inplantat men då ska man inte ha skadat käkbenet som implantaten behöver fästas i.