Tandsten

Tandsten kan orsaka mycket problem

Tandsten, före och efter

Tandsten drabbar bara de som har dålig munhygien, eller? Visst kan man uppleva lite dåligt samvete då man återigen ligger i tandläkarstolen och lyssnar på de otäcka ljuden som uppstår då man får tandstenen bortskrapad, men faktum är att det finns mer än dålig tandborstning som kan leda till problem med beläggningar på tänderna. Den typ av saliv som man har och den andel kalcium och fosfor som finns i den är ett exempel på sådant som kan leda till mer eller mindre problem med tandsten, så det är inte så enkelt att man helt kan undvika denna åkomma med tandborste, tandtråd och munvatten.

Vad är tandsten?

Man kan säga att tandsten är plack, det vill säga bakteriebeläggningar, som har fastnat vid tänderna och stelnat så pass att man inte längre kan borsta bort beläggningen. Det är kontakten med saliven som gör att placken kan hårdna och bli till sten. Hos tandläkare så finns det särskilda redskap och även laser som används för att luckra upp stenen så att man sedan lättare kan skrapa bort den. Det finns två huvudsakliga typer av tandsten och den ena kallas för supragingival och den sitter på utsidan av tanden mot tandköttet. Den andra typen heter subgingival och sätter sig i tandköttsfickan. Båda typerna kan leda till tandköttsinflammation och vidare till tandlossning.

Hur undviker man tandsten?

Om vi bortser från det där med att vissa personer har en saliv som gynnar tandstenen så är det förstås så att man kan vidta åtgärder som förebygger och hindrar tandsten från att uppstå. Det man först och främst vill komma åt är placken och det gör man genom regelbunden rengöring av tänderna. Man ska borsta morgon och kväll och även använda sig av tandtråd för att komma åt mellan tänderna. Det gäller dock att inte överdriva för om man borstar för idogt och använder sig av hjälpmedel som elektriska tandborstar och tandtvätt med hård vattenstråle så kan det leda till att tandköttet skadas och börjar blöda.

Något man kan tänka på är hur man äter. Om man håller längre uppehåll mellan måltiderna så får tänderna och tandköttet vila från bakterieangrepp och då minskar man också risken för uppkomst av tandsten. Därmed så kan man säga att god kosthållning också är en viktig del av det förebyggande arbetet och inte bara det där med att borsta och att hålla rent i munnen.

Om du upplever att du har problem med tandsten och även dålig andedräkt så kan det vara klokt att låta en tandläkare undersöka saken för att se vilken typ av tandsten det rör sig om och vad som kan göras för att bota och få en bättre munhygien.