Tandvärk

Tandvärk kan bero på mycketNär tandvärken sätter in så kan det bli olidligt och det blir inte bättre av att många smärtlindrande mediciner alls inte biter på den här typen av värk. Då det gör ont i munnen så kan man få intrycket av att det rör sig om seriös karies och kanske att man måste plocka bort en tand och rotfylla. Som lekman så kan man ha en massa olika fantasier och mardrömmar om vad som orsakar värken och man blir ofta förvånad då man väl kommer till en tandläkare för undersökning. Det är nämligen ofta så att tanden inte alls har något med värken att göra. Tandkött som har blivit inflammerat kan göra otroligt ont, men det kräver inte att man borrar eller drar ut en tand vilken kan kännas som en lättnad.

Varför gör det ont?

Det är svårt att själv veta varför det gör ont och när man drabbas av tandvärk så ska man inte vänta med att gå till tandläkaren för att ta reda på vad som har hänt. Visst finns det inflammationer som kan försvinna av sig självt men om man inte blir undersökt så kanske man missar en seriös plackbildning eller tandsten som tids nog kan leda till mycket större problem. Karies är inte något som man känner i tidigare stadier och om det är så att man har ont på grund av hål så rör det sig om ett större hål där bakterier har tagit sig in i tanden för att där skapa inflammation.

Vad kan tandläkaren göra åt tandvärk?

Tandläkaren kan finna roten till problemet och sedan ordinera behandling. Då det rör sig om tandköttsinflammation så kanske man får antibiotika samt instruktioner om att skölja dagligen med munvatten eller saltvatten. Vid hålbildningar så kan tandläkaren ta bort den skadade delen av tanden och lägga in en fyllning. Dagens fyllningar inkluderar inte kvicksilver och de håller hög kvalitet. Det är förstås så att fyllningar tids nog kan slitas ut och ramla ur tanden och då kan man få ont på grund av att man inte märkt detta och en inflammation har uppstått i tanden. Tandläkare kan förstås erbjuda starkare smärtlindring i samband med att man blir behandlad, men det här är bara tillfälligt och inte en lösning på det problem som orsakar tandvärken. Det är viktigt att man lyssnar på de instruktioner som man får av sin tandläkare så att man snabbare kan behandla det som faktiskt orsakar värken.

Tandläkare och tandhygienister

Tandläkaren kan också se till att man kommer till en tandhygienist som kan behandla problem med tandköttsinflammation och även ta bort tandsten. Ofta så är det så att tandläkare och tandhygienister samarbetar så att man får tillgång till både och på en och samma tandvårdsklinik. Det här är bra då man vill jobba långsiktigt och förebyggande så att man slipper drabbas av tandvärk.